Tietoja menneistä tapahtumista

Reumatologi Tarja Tiippana piti luennon 13.3.2024 Kilterin koululla aiheesta nivelreuman muuttuva lääkehoito.

Paikalla oli kolmattakymmentä henkilöä Vantaalta ja Helsingistä.

Kerron nyt hieman mitä informatiota siellä saimme.

Tiippana kertoi reumahoidon historiasta ja hoitopaikoista, lääkkeiden kehityksestä ja sen vaikutuksesta reumahoitoon.

Siinä tuli hyvää tietopakettia ennen käytetyistä lääkityksistä, jopa hyvin yllättävääkin. Myös

kehityskaari, miten lääkkeet ovat kehittyneet ja siinä ohessa reuman hoidettavuus. Sen näki esim. sairaalapaikkojen kehityksessä, joka on mennyt alaspäin akuuttipaikoissa. Hoitomuotoja on löytynyt, niin ei tarvita niin paljon osastopaikkoja. Myös uudet tutkimusmenetelmät ovat helpottaneet diagnosoitia esim. magneettitutkimus jolla saadaan selkärankareumakin todettua varhaisessa vaiheessakin.

Silti tegnologia ei poista lääkärin tutkimusta, joka on erittäin tärkeää reumasairauksien diagnosoinnissa. Diagnosointiin avuksi on tullut laajempi pisteytysjärjestelmä, jolla voidaan todeta reuma jo varhaisessakin vaiheessa ja saada lääkitys alkuun. Reumalääkärin työ on kuitenkin yhä sitä, että käsin tutkitaan nivelten tilannetta ja ultraäänilaitetta lisänä käyttäen voi lääkäri todeta reuma tulehdustilan. Tietenkin myös tukena ovat laboratorio näyttteet.

Reumasairauksissa on kuitenkin erilaisia ja kaikilla ei näy reumatekijätkään verikokeissa vaikka sairastaakin sitä.

Tiippana kertoi myös eri reumamuodoista ja niihin käytettävistä lääkityksistä.

Kuitenkaan kaikki lääkkeet eivätkä hoitomuodot sovi kaikille reumaatikoille. On erilaisia suosituksia lääkkeiden käyttäjistä ja on myös huomioitava haittatekijät. Saattaa mennä aikaa kunnes löytyy oikeanlaiset lääkitykset. joilla saadaan tautia pysäytettyä, siltikään joillekin ei menaa löytyä lääkitystä ja tauti etenee.

Lääkityksissä on myös suuria hintaeroja. Sekin voi olla kynnys joillekin aloittaa esim, biologista lääkitystä.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa löydetään oikeanlainen lääkitys ja saadaan reuma pysäytettyä olisi se aina parasta. Nuorillakin otetaan jo varhaisemmassa vaiheessa kuin aiemmin esim. biologinen (oikeanlainen) lääkitys käyttöön ja se on ehdottoman tärkeää saadakseen pysäytettyä tautia.

Myös se että huolehtii tarvittavat rokotukset itselleen on erittäin tärkeää. Myös muistettava, jos biologista lääkettä käytössä, ei voi ottaa ns. eläviä rokotteita tai sitten vain lääkärin suosituksesta.

Luennon jäkeen ja sen aikanakin sai esittää kysymyksiä Tarja Tiippanalle, joka sitten vastaili niihin.

 

Kiitämme Tarjaa hyvästä tietopaketista jonka saimme.