Reumahoidon tilanne Vantaalla -apuna reumanhoitopisteet idässä ja lännessä

28.3.2018

Talvikkitien toimisto pullisteli pakkasillan hämärtyessä ihmispaljoudesta, niin kovasti yhdistyksen jäseniä kiinnosti meitä niin kovin koskettava aihe: miten reumaa hoidetaan Vantaalla. Tilannetta oli kartoittamassa reumahoitaja Mira Turunen Vantaan kaupungilta.

HUS:n erikoissairaanhoidon piiriin kuuluva Peijaksen reumapoli toimii tällä hetkellä 1,5 reumatologin voimin. Apuna on reumahoitaja, joka opettaa muun muassa pistämään biologiset lääkeet sekä ohjaa turvakoeasiat. Reumapoli kuuluu erikoissairaanhoidon piiriin, millä on omat vastuualueensa, kuten erikoiskorvattavien lääkkeiden määrämiien ja hoidon seuranta. Kun reuma menee ns. remissioon, eli tulehdustila kehoss rauhoittuu, asiakas siirrettän perusterveydenhoidon piiriin.

Kirjava hoidontaso terveysasemilla hämmentää

Illan kuluessa kävi ilmi, kokemukset terveysasemien osaamisen tasosta reuman hoidossa oli kirjava. Varsinaiset kokemusasiantuntijat toivat esille puutteita, jotka reumahoitaja Mira Turunen lupasi viedä eteen päin tiedoksi. Näitä olivat muun muassa:

• terveysaseman lääkäri ei osaa pistää kortisonipiikkiä
  • terveysaseman lääkäri ei suostu antamaan lähetettä Peijaksen reumapolille, vaikka tarve oli selvä
  • sairaanhoitaja ei tiedä, että kultapiikkiä ennen pitää tarkistaa virtsa
  • turvakokeiden hakeminen terveysasemalta koettiin vanhanaikaiseksi - vie sekä hoitajan aikaa hoitotyöltä että asiakkaan aikaa (hän on jo yhden rupeaman ollut Peijaksessa)

Reumaliiton teema tänä vuonna on kohtaaminen. Lääkärin ja reumapotilaan kohtaaminen on herkkä, koska liikutaan ajoittain kovan kivun ja hankaloituneen arjen reunamilla. Jos lääkäri ei ymmärrä reuman erityislaatua, poltias jää helposti jalkoihin; näitäkin kokemuksia tuli illan aikanan ilmi. Lääkärillä on myös auktoriteettiasema, mikä monesti pelottaa potilasta. Lääkärin ratkaisujen kyseenalaistaminen vaatii suunnatonta siviilirohkeutta.

Vantaalaisen reumaatikon etu

Yllätys meille monelle oli kuulla Vantaalla toimivista kahdesta reumahoitopistettä. Sekä idäss Tikkurilassa että lännessä Myyrmäessä toimii reumahoitopiste terveysasemien yhteydessä. Nyt voikin sitten vantaalainen reumaatikko rouhistaa rintaansa: Espoossa ja Helgisssä ei ole olemassa vastaavaa palvelua omille reumaatikoilleen.

Tikkurilassa työskentelee yksi reumatologi ja reumahoitaja, samoin Myyrmäessä. Apua akuuttiin tilanteeseen tai vuosikontrollin merkeissä saa, jos terveysasemalla hoito ei onnistu tai erikoissairaanhoidon pääsyn kriteerit eivät täyty. Reumanhoitoyksikössä ei saa erikoissairaanhoidon piiriin kuuluvia palveluja, kuten esimerkiksi lääkekorvaavuusoikeutta biologisiin lääkkeisiin.

Tikkurilan ja Myyrmäen terveysasemilla toimivat pisteet ovat auki kerran viikossa. Toimintatapa on rauhallinen: kortisonipiikkiaika on 30 minuuttia ja konsultoiva reumatologin käynti 60 minuuttia.  Reumahoitopiste kouluttaa myös terveysasmien henkilökuntaa, etupäässä lääkäreitä. Käynti maksaa normaalin terveyskeskuksen maksun verran.

Lähetteen saa terveyskeskuslääkäriltä

Reumahoitajalle tai reumatologille ei pääse noin vain, vaan tämäkin palvelu toimii lähetepohjaisesti. Lähetteen saa terveyskeskuslääkäriltä. Tästä aiheesta nousi kova keskustelu, koska suurimmalle illan osanottajista lääkäri ei ollut tarjonnut tätä mahdollisuutta ollenkaan. Kaikilla terveysasemilla ei ilmeisesti olla palvelumahdollisuuden tarjoamisesta ajan tasalla. Etenkin kortisonipistosten saaminen tätä kautta on monelle suuri taloudellinen helpotus, jos omalääkäri asemalla ei osaa pistosta antaa tai varat eivät riitä yksityisen reumatologin vastaanotolla käyntiin.

HOITOPOLKU: omalääkäri ►  lähete reumatologille Tikkurilan tai Myyrmäen pisteeseen ► kontrollikäynti/pistosaika

Omalääkäri tai sairaanhoitaja voi myös soittaa ja kysyä konsultaationeuvoa reumapisteeltä, jos ei osaa ottaa kantaa reumaatikon huoleen.

Reumatologi on tavattavissa Myyrmäessä torstaisin, Tikkurilassa tiistaisin. Sen lisäksi on puhelinsoittoaika reumahoitajalle, jonka numeron saa itselleen sen jälkeen, kun hoitosuhde on alkanut.

Palvelu ei ole kuitenkaan aivan kaikille auki, tietyt kritterit täytyy täyttyä, jotta vastaanotolle pääsee. Näitä ovat jo edellä mainitut ehdot:  hoito ei onnistu terveysasemalla tai erityissairaanhoidon kriteerit täyty, jotta lähete reumapoliklinikalle olisi mahdollista tehdä.

Lue artikkeli Koivukylän sanomista tästä:

teksti: Anu Vihma

Liitteet